Carantec Grand-Saconnex
urban design ensemble

2016
Le Grand-Saconnex, CH
Contemporary urban agglomerations are marked by a high degree of entropy. Accepting the unruly logic of incompatible components that make up the urban terrain, the project aims to build on the existing by establishing connections and reinforcing qualities.
Two elements are introduced: a line and a zig-zag.
The line is the continuation of the Route de Colovrex, connecting the core of Le Grand-Saconnex with the new square while extending to the Chemin Edouard-Sarasin. The line marks the edge of an urban plinth, separating public and private, while delimiting the place Carantec.
The zig-zag on the other hand is of a different order. If the line is a space, then the zig-zag is an object, to the topography as it cascades down the hill. The zig-zag responds to the nearby Morillion-Parc buildings of the early 1960s by architects André and Francis Gaillard.
Between the line and the zig-zag is an open space, a semi-public green island extending – as a kind of urban backstage – deep into the green spaces that lead to the parc des Délices.
Lastly, the project takes into consideration that this new city fragment will not be built in a day and guaranteeing that inhabitants remain on site.
The zig-zag on the other hand is of a different order. If the line is a space, then the zig-zag is an object, one answering to the topography as it cascades down the hill. The zig-zag responds to the scale and ‘modernity’ of the nearby immeubles Morillion-Parc of the early 1960s by architects André and Francis Gaillard. Conceived as a habitat in the park, the zig-zag is formed by plateaus that are climbing the hill while following the Chemin Auguste Vilbert.
Ville du Grand-Saconnex
Swiss Life
Etat de Genève DALE
agps architecture ltd. / Marc Angélil (PV), Philipp Bollier, Matej Draslar

Class : Urban Class : Frontpage Priority : 02