Esslinger Dorfladen I
town store (phase one)
1999 - 2000
Esslingen, Switzerland
The market is a recent addition to the town center of Esslingen, Switzerland, a village on the outskirts of Zurich. Los Angeles - and Zurich - based architects Marc Angélil and Sarah Graham won an international competition in 1989 to redesign the town center, which included the design of a new train station and post office. The Market is the final public project of the redesign. To meet the program requirements for fast and inexspensive construction, the architects designed a light, prefabricated steel box using inexspensive materials. It was built in just four months. There is no foundation. The box sits on steel beams atop an existing concrete parking garage and cantilevers 13 feet beyound the western edge of the garage roof. Thin concrete panels attached to the east elevation weight the box and prevent it from overturning.
client: Rehalp Verwaltungs AG, VOLG
agps architecture ltd. / Marc Angélil (PV), Matthias Denzler, Sarah Graham, Matthias Kobelt (PL), Reto Pfenninger, Manuel Scholl
Start : 1999 End : 2000 Class : Architecture Class : Public Priority : 02