Haus Kormann-Stüber
single-family house reconstruction

2002 - 2003
Küsnacht, CH
The project is a major renovation to an existing 1960‘s vernacular house in suburban Zürich. The building was stripped to its basic structural frame, rearranged, and reassembled as the property passed between generations of family ownership.
The new entrance is located within a courtyard at street level adjacent to a partially below grade garage. The lowering of the entry level and the introduction of clerestory windows on the south side allow the original basement to be used for living. The living area on the ground floor is designed as flexible open space.
On the upper floor, spatial clearances are resolved through a combination of open and closed bath zones plus a cantilevered addition. The expression of the building is articulated through different siding materials: plaster, glass and wood represent the volumes within the house. The heating, venting and air conditioning has been replaced with solar powered gas heating and controlled venting, achieving the Swiss sustainable Minergie standard.
client: Manuel und Ursula Kormann-Stüber
agps architecture ltd. / Matthias Kobelt (PL), Reto Pfenninger (PV), Denise Ulrich, Torsten Wieders
Vetsch Nipkow Partner AG
APT Ingenieure GmbH

Start : 2002 End : 2003 Class : Architecture Class : Living Priority : 02