Hillside Housing
Shinkenchiku-Sha Foundation
1994
Tokyo, JP
The project is an exploration of computer aided manufacturing and cartography as they are related to design.

The generation of a hillside site model through establishment of 3 dimensional coordinates initiated the design process.

The building is similarly read as a series of sectional interpretations of the hillside site. Space for living and working is programmatically established.

A structural frame of 2x12 wood construction is cut in the factory using computerization as each length is separately established. Frames are folded and assembled on the site.

An unfolded plywood skin over the frames is similarly fastened on the site, the spaces structurally functioning as a hollow beam.

A superskin of triangulated windows, landscape materials, shade screens, and photovoltaics forms the building’s skin, the final unfolded
system to be constructed.

The project utilizes land mass cooling, recycled water for irrigation, and isolation based footing for seismic conditions.
client: Shinkenshiku-Sha Foundation Tokyo
agps architecture ltd. / Marc Angélil, Sarah Graham
Ove Arup & Partners, Structural Engineers, LA
Start : 1994 End : 1994 Class : Project Class : Architecture Class : Living Priority : 02