IUCN Headquarters
International Union for Conservation of Nature
2006 - 2010
Gland-Geneva, Switzerland
The headquarters for the International Union for Conservation of Nature (IUCN) in the community of Gland on the Lake Geneva is setting a benchmark in sustainable construction. The new campus extension is designed to incorporate a series of innovative green strategies while operating within tight cost constraints. An economy of means as a basis of design has been a determining principle in the development of the building: efficiency in the deployment, allocation, and management of all resources involved.

From the beginning, the concept was developed through an interdisciplinary collaboration between architects, mechanical and structural engineers. The objective was to minimize the use of material and technology while maximizing the quality of the working environment and the building’s energy performance. A key factor of the architectural concept is that building components serve multiple purposes – incorporating functional, economic, as well as architectural criteria. The peripheral balconies, for example, are at the same time shading devices, individual outdoor spaces, and means of emergency egress – significantly reducing fire protection requirements within the building. All interior spaces can therefore remain as open as necessary and thus promote social interaction where needed.

The building reflects the basic goals of the institution that it houses. The proposed architecture points to an understanding of what sustainable construction can accomplish in terms of energy and material use.
client: IUCN International Union for Conservation of Nature
team competition: agps architecture ltd. / Marc Angélil, Hanspeter Oester (PV), Reto Pfenninger, Manuel Scholl, Martin Zimmerli
team project: agps architecture ltd. / Marc Angélil, Dominik Arioli (PL), Samuel Konrad, Hanspeter Oester (PV), Reto Pfenninger, Angelika Scherer, Ines Trenner
Hansjürg Leibundgut, Chair of Building Systems ETH Zurich
Amstein+Walthert SA, Genève
INGENI SA, Carouge
Nipkow Landschaftsarchitektur, Zurich
Florian Meier, Biologist, Genolier
Architectural Energy Corporation, Boulder Colorado
photography: Alain Bucher
Start : 2006 End : 2010 Class : Project Class : Architecture Class : Working Priority : 01