Waschanstalt Wollishofen
adaptive reuse of laundry factory
1997 - 2000
Zürich-Wollishofen, CH
The historic Waschanstalt was a commercial laundry located on Lake Zürich. As the winning project in an invited architectural competition, the re-use project includes renovation, new construction, and preservation - located around, over, and under the original building complex.
The site requirements were complex and technical, including environmental decontamination of the ground surface under the existing building, zoning changes corresponding to a change of government, public access through the site to the lakefront, and preservation of elements of the original factory.
The idea of the project is to open the original deep spaces of the factory into housing with daylight in all rooms. In addition, the location of the building complex between the lake and a busy traffic thoroughfare suggested mixed use, with commercial and office space along the street.
With magnificent views, the new functions include housing, commercial, office, and restaurant use. Housing units are based on loft types, with a mix of vertical and horizontal floor plans. Housing units are generous in size, proposing a new scale for living in Zürich.
client: Lienhardt & Partner Privatbank Zürich AG
team competition: agps architecture ltd. / Marc Angélil, Reto Pfenninger (PV), Manuel Scholl, Thomas Schwendener
team project: agps architecture ltd. / Marc Angélil, Philipp Brunnschweiler, Oliver Eiholzer, Sandra Flury, Reto Pfenninger (PV), Philipp Röösli, Manuel Scholl, Thomas Schwendener (PL), Philipp Sigg
APT Ingenieure GmbH
ARGE Ganz/Kuhn Truninger
photography: Reinhard Zimmermann
Start : 1997 End : 2000 Class : Project Class : Architecture Class : Working Class : Public Priority : 01