Zahnarztpraxis Geiser und Kleiser
dental clinic

1997
Zürich, CH
For the renovation within an existing nineteenth century building, integration of new technical and mechanical systems was required. The program for a dental practice included reception, waiting area, surgery, hygienist and dentist stations, x-ray and sterilization laboratories, offices, and an employee lounge.

The design concept is based on the circulation path, which connects the program components physically and visually. Walls along the path are made of translucent glass, bringing daylight deep into the space and allowing the users to see shadows of activities and equipment in the adjacent spaces. The walls recall x-rays in that what is seen has a high degree of abstraction. Some of the highly technical equipment has been located in thick poché walls accessible from both sides. The finish materials, particularly glass and plaster, intentionally juxtapose the sophisticated and the ordinary.
client: Dr. E.J. Geiser, Dr. J. Kleisner
agps architecture ltd. / Manuel Scholl (PV), Silvia Rüfenacht
Dentex, Dentalzubehör und -einrichtungen

Start : 1997 End : 1997 Class : Project Class : Interior Priority : 02